Daugiau nei receptų knyga

Spaustuvė KOPA
A Life with food, friends and recipes. Book by Lee Miller

„Lee Miller: A Life with Food, Friends & Recipes“

Šie apdovanojimai įsteigti prieš 22 metus, siekiant atkreipti dėmesį į besiplečiančią savarankiškai leidžiamų aukštos kokybės knygų rinką. Nominuoti leidinius gali visame pasaulyje gyvenantys autoriai, leidžiantys knygas anglų kalba. Čia apdovanojami inovatyviausi, kūrybiškiausi leidiniai, keičiantys leidybos pasaulį ir čia nusistovėjusias taisykles. Kasmet nominuojama daugiau nei 5000 savarankiškai išleistų knygų.

Spaustuvėje KOPA spausdinta knyga – tai daug daugiau, nei receptų rinkinys. Tai istorija apie išskirtinę asmenybę, per gyvenimą drąsiai ėjusią savo keliu. Lee Miller (1907 – 1977) buvo svarbi kultūrinio ir meninio lauko veikėja, kurios palikimas labai įvairus. Savo karjerą pradėjusi kaip modelis, vėliau ši moteris pati tapo pripažinta fotografe ir aktyvia meno pasaulio figūra. Ji dažnai siejama su siurrealizmo judėjimu ir tokiais šios srovės atstovais kaip Man Ray ir Pablo Picasso. Fotografijos pradėjusi mokytis Paryžiuje, vėliau Lee Miller grįžo į Jungtines Valstijas ir Niujorke įkūrė savo fotografijos studiją, dažnai dirbdama su tokiais klientais kaip BBDO, Elizabeth Arden ir kitais.

Lee Miller book

Prasidėjus Antrajam Pasauliniam karui, Lee Miller tapo karo fotožurnaliste mados žurnalui „Vogue” ir kartu su partneriu keliavo po karo nusiaubtą Europą fiksuodama mūšių nualintą žemyną ir jo žmones. Ji buvo vienintelė karo fotožurnalistė moteris. Nepaisant to, kad šiuo metu jos sukurtos nuotraukos laikomos vienomis iš stipriausių, patirtis autorę smarkiai sukrėtė ir sukėlė ilgalaikę klinikinę depresiją.

Ieškodama būdų pasijusti geriau, Lee Miller pasinėrė į maisto gaminimą ir tapo gurmaniškų patiekalų šefe. Vis dažniau tamsųjį fotografijos kambarėlį pakeisdavo virtuvė. Čia gimdavo įmantrūs kūriniai, kuriems akivaizdžią įtaką darė autorės polinkis į madą ir meną. Jos ypatingas patiekalas buvo mėlyna žuvis, įkvėpta Miró paveikslo.

Lee Miller book

Knygą apie šią nepakartojamą moterį sudarė jos anūkė Ami Bouhassane, kurios nuomone, ši Lee Miller gyvenimo dalis buvo pati įdomiausia ir neįprasčiausia. Knygoje pateikiama daugiau nei 100 receptų ir nuotraukų, puikiai atskleidžiančių išskirtinį Lee Miller požiūrį į maistą, meną ir gyvenimą.